چرا حجم واقعی حافظه ها، کمتر از حجم اسمی آن است؟
احتمالا این سوال برای شما پیش آمده که چرا یک هارد 500GB یا 1 ترابایت و... خریداری کرده اید اما فقط از 465GB یا 930GB و... آن جهت ذخیره سازی اطلاعات میتوانید استفاده کنید؟! برخی ممکن است در پاسخ به این سوال اینگونه برداشت نمایند که قسمتی از ظرفیت حافظه ها برای عملیات آن رزرو شده است و یا حتی شاید فکر کنند که فروشنده کم فروشی کرده است اما در پاسخ میتوان گفت که هیچ یک از این ادعا ها صحیح نیست و این تفاوت بدلیل اختلاف در میزان ” واحد اندازه گیری کیلو ” در رشته کامپیوتر و بازار است.
واژه کیلو در بازار به معنای 1000 و رشته کامپیوتر به معنای 2 به توان 10 (1024) است.
برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه نمایید:
یک حافظه 500GB یعنی 500,000,000,000 بایت فضا دارد که اگر به 1024 تقسیم نمایید تا به گیگابایت برسد خواهید دید که ظرفیت واقعی آن 465GB است.
500,000,000,000 / 1024(BYTE) / 1024(KB) /1024 (GB) = 456GB
پس نتیجه میگیریم ظرفیت واقعی این هارد 465 گیگابایت است.
حال در ادامه به دلایل گوناگون دیگر این اختلاف خواهیم پرداخت:
خطا ویندوز در نمایش ظرفیت حافظه ها
اگر از بخش Windows Explorer ظرفیت حافظه خود را بررسی نمایید، متوجه خواهید شد که این حجم با حجم هارد خریداری شده تفاوت دارد و این اختلاف کمی بزرگ تر از یک اختلال جزئی برای کارهای رندسازی و یا تبلیغات شرکت سازنده هارد است.
رند سازی حجم حافظه ها توسط شرکت سازنده
شرکت های سازنده حافظه از این میزان اختلاف (با توجه به آنکه این تفاوت قابل صرف نظر و چشمگیر هستند) چشم پوشی نموده و با رند نمودن ظرفیت هارد، آنها را به فروش میرسانند.
وجود فایل های بازیابی ویندوز در حافظه
برخی کارشناسان حوزه IT دلایل این اختلاف حجم را به دلیل وجود فایل هایی به نام سایه میدانند که این فایل ها، فایل های ریکاوری سیستم عامل میباشند. در اصل لپ تاپ های امروزی یک پارتیشنِ مخصوص جهت ذخیره محتویات ویندوز را دارا میباشند که از دید کاربران مخفی نگه داشته شده است. وجود فایل ریکاوری سبب شده است که اگر ویندوز شما نیاز به نصب دوباره و یا ترمیم داشته باشد، احتیاجی به CD نصب ویندوز نخواهد بود زیرا یک نسخه از ویندوز در این پارتیشن ذخیره شده است و در آخر نتیجه میگیریم که کم بودن حجم ذخیره سازی حافظه لپ تاپ و حافظه SSD نسبت به ظرفیت اصلی حافظه خریداری شده دلیل بر تقلبی بودن هارد و یا کم فروشی شرکت سازنده نیست و دلایل ذکر شده علت این اختلاف است.